Het ras Basset Hound

Een kortbenige hond met veel massa en zware botten, de voorbenen staan licht naar binnen gebogen. Opvallend is de lange, diepe romp met vooruitstekend borstbeen; het hoofd heeft een losse huid met rimpelvorming en laag aangezette, lange, dunne oren die naar binnen draaien.

De vacht is kort, dicht en glad; driekleurig: zwart, wit en rood, of tweekleurig: rood en wit, maar in principe is iedere erkende brakkenkleur toegestaan.

De schofthoogte van de Basset Hound ligt tussen de 33 en 38 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.


karakter


 

Basset Hound als pup 


Hij vind het heerlijk om overal zijn tandjes in te zetten, net zoals baby's dat doen. Zorg er dan ook voor dat u uw Basset pup niet alleen laat als u bijvoorbeeld  "even de was gaat opvouwen" Ik kan u garanderen dat de Basset een wc rol, sok, stuk van de bank of iets anders in zijn bek heeft. Het is niet de schuld van de Basset, u heeft hem alleen gelaten en u kan hem daar ook niet voor straffen. Wanneer verliest een Basset zijn wilde haren/wilde puppy streken. Dat verschilt per leeftijd, karakter en geslacht.  Sommige volwassene Bassets vinden  het nog steeds heerlijk om uw sok te proeven of andere dingen. Ook het zindelijk maken van een Basset Hound duurt lang, ongeveer 5/6 maanden tot dat  ze zindelijk kunnen zijn/ uitzonderingen daar gelaten als ze eerder zindelijk zijn. Aan gehoorzaamheid en opvoeding zult u consequent vanaf de prille puppytijd veel aandacht moeten besteden, meer dan bijvoorbeeld bij een herder of staande jachthond.


Basset Hound als volwassene

 
De Basset Hound ziet er misschien lui uit, maar dat is hij niet! Een Basset kan wel uren lopen.  Des tijds is hij gefokt voor de jacht, om vooruit te lopen op de paarden tijdens de jacht.  Al kan een Basset heerlijk luieren op de bank of in de mand, hij vindt het dus ook heerlijk om een lang stuk te lopen.
 
Een Basset is een meute hond en wil graag bij het gezin horen. U doet er dan ook niet goed aan om een Basset hele dagen alleen te laten zijn, ook niet met andere huisdieren. Als u dat wel doet dan zal een  Basset van zich laten horen met een luide blaf of loeien. Ik kan u garanderen dat uw buren hier niet van gediend zijn!! Basset Hound is van nature geen blaffer.

Een Basset is eigenwijs, maar met veel geduld kan je hem wel iets aanleren. Een basset is een trouwe kindervriend, maar hij heeft wel leiding nodig. Zoals elk kind of een ander ras hebben ze leiding nodig van een volwassene. Basset hoeft u niet zwaar te straffen, hij is al snel onder de indruk als u stem verheft en een standje geeft. 

Als de  Basset wat ouder is  en u kunt hem alleen laten in uw woonkamer en u bent maar 5 minutes uit het zicht  dan krijgt u een warm onthaal van een Basset, want hij heeft u zo gemist. Zo ook als u bezoek krijgt van vrienden of kennissen krijgen zij een warm onthaal van een Basset. Een Basset is en blijft een clown als pup of als volwassene. Bassets zijn gemoedelijke honden die graag met andere honden of huisdieren spelen en graag naar het bos gaan om de boel te verkennen. Bassets eten veel... en weten hoe ze een prullenbak moeten openmaken als u niet in het zicht bent, u bent gewaarschuwd.

kortom een Bassethound is een aanhankelijke lieve trouwe huishond.

 


gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse basset Hound Club is bezig met de gezondheid van de Basset Hound. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de mannelijke ouderdieren: Echo-onderzoek naar Persistent Müllerian Duct Syndrome (PMDS).

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.