Het ras Basset Hound

Een kortbenige hond met veel massa en zware botten, de voorbenen staan licht naar binnen gebogen. Opvallend is de lange, diepe romp met vooruitstekend borstbeen; het hoofd heeft een losse huid met rimpelvorming en laag aangezette, lange, dunne oren die naar binnen draaien.

De vacht is kort, dicht en glad; driekleurig: zwart, wit en rood, of tweekleurig: rood en wit, maar in principe is iedere erkende brakkenkleur toegestaan.

De schofthoogte van de Basset Hound ligt tussen de 33 en 38 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.


karakter


 

Basset Hound als pup 


Hij vind het heerlijk om overal zijn tandjes in te zetten, net zoals baby's dat doen. Zorg er dan ook voor dat u uw Basset pup niet alleen laat als u bijvoorbeeld  "even de was gaat opvouwen" Ik kan u garanderen dat de Basset een wc rol, sok, stuk van de bank of iets anders in zijn bek heeft. Het is niet de schuld van de Basset, u heeft hem alleen gelaten en u kan hem daar ook niet voor straffen. Wanneer verliest een Basset zijn wilde haren/wilde puppy streken. Dat verschilt per leeftijd, karakter en geslacht.  Sommige volwassene Bassets vinden  het nog steeds heerlijk om uw sok te proeven of andere dingen. Ook het zindelijk maken van een Basset Hound duurt lang, ongeveer 5/6 maanden tot dat  ze zindelijk kunnen zijn/ uitzonderingen daar gelaten als ze eerder zindelijk zijn. Aan gehoorzaamheid en opvoeding zult u consequent vanaf de prille puppytijd veel aandacht moeten besteden, meer dan bijvoorbeeld bij een herder of staande jachthond.


Basset Hound als volwassene

 
De Basset Hound ziet er misschien lui uit, maar dat is hij niet! Een Basset kan wel uren lopen.  Des tijds is hij gefokt voor de jacht, om vooruit te lopen op de paarden tijdens de jacht.  Al kan een Basset heerlijk luieren op de bank of in de mand, hij vindt het dus ook heerlijk om een lang stuk te lopen.
 
Een Basset is een meute hond en wil graag bij het gezin horen. U doet er dan ook niet goed aan om een Basset hele dagen alleen te laten zijn, ook niet met andere huisdieren. Als u dat wel doet dan zal een  Basset van zich laten horen met een luide blaf of loeien. Ik kan u garanderen dat uw buren hier niet van gediend zijn!! Basset Hound is van nature geen blaffer.

Een Basset is eigenwijs, maar met veel geduld kan je hem wel iets aanleren. Een basset is een trouwe kindervriend, maar hij heeft wel leiding nodig. Zoals elk kind of een ander ras hebben ze leiding nodig van een volwassene. Basset hoeft u niet zwaar te straffen, hij is al snel onder de indruk als u  uw stem verheft en een standje geeft. 

Als de  Basset wat ouder is  en u kunt hem alleen laten in uw woonkamer en u bent maar 5 minutes uit het zicht  dan krijgt u een warm onthaal van een Basset, want hij heeft u zo gemist. Zo ook als u bezoek krijgt van vrienden of kennissen krijgen zij een warm onthaal van een Basset. Een Basset is en blijft een clown als pup of als volwassene. Bassets zijn gemoedelijke honden die graag met andere honden of huisdieren spelen en graag naar het bos gaan om de boel te verkennen. Bassets eten veel... en weten hoe ze een prullenbak moeten openmaken als u niet in het zicht bent, u bent gewaarschuwd.

kortom een Bassethound is een aanhankelijke lieve trouwe huishond.

 


gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse basset Hound Club is bezig met de gezondheid van de Basset Hound. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de mannelijke ouderdieren: Echo-onderzoek naar Persistent Müllerian Duct Syndrome (PMDS).

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. Geschiedenis 

van de Basset Hound

 
De Basset Hound is een vreemde weg gegaan, zoals uit zijn geschiedenis zal blijken. Het is een jachthond van Franse herkomst, met een Frans / Britse naam (het Franse woord "bas" betekent laag).
Over de herkomst van de Basset Hound lijkt er niet een éénduidig verhaal te zijn. Sommige deskundigen menen dat hij van oosterse herkomst is en denken dat zijn voorouders in de periode van de kruistochten uit Constantinopel naar Europa zijn meegebracht.
Het lijkt echter veel aannemelijker dat de Basset Hound afstamt van de Franse Basset d'Artois, die ruim 100 jaar geleden in Engeland terechtkwam en daar werd gekruist met verschillende rassen, met name de Beagle en de Bloedhond. Het is niet erg waarschijnlijk dat de laag op de benen staande Franse Basset al voor de 19e eeuw buiten Frankrijk wijd verspreid waren. De eerste Franse Bassets die in Engeland werden geïmporteerd (dat wil zeggen waarvan schriftelijke bewijzen zijn gevonden), waren twee honden genaamd Basset en Balle. Ze werden in 1867 door Lord Galway aangekocht. Vanaf die tijd werden er diverse fokprogramma's opgesteld. Dit liep bijna uit tot een niet gewenst resultaat. Het is de zeer bekwame fokker Millais geweest, die nieuw bloed invoerde door de kruising met de bloedhond. Het resultaat van deze kruising is de "huidige" Basset Hound.


Herkomst

Over zijn herkomst (oosterse of Franse), is men het misschien niet eens, maar één ding is zeker; in de 16e eeuw bestonden al Basset Houndachtige honden, getuigen deze gravure uit het werk van Jacques du Fouilloux uit 1661.
Rond 1900 werd er in Engeland regelmatig geshowd met de Basset Hound. Op een gegeven moment begon het showtype van de Basset Hound af te wijken van het jachttype, dat lichter en beweeglijker was. Jagers hadden vooral belangstelling voor het sportieve type, terwijl fokkers die speciaal showhonden fokten zich meer bezig hielden met de schoonheidsaspecten. Deze kloof mondde in 1911 uit in de oprichting van de Masters of Basset Hounds Association.
De fokkerij van de gebroeders Heseltine hield de Basset Hound ook na de Eerste Wereldoorlog in stand. Hun lijnen drukten gedurende een flink aantal jaren een duidelijke stempel op het gehele ras. De fokkerij maakte vervolgens in Engeland gedurende de Tweede Wereldoorlog een dieptepunt door. Na afloop van de oorlog was het aantal Basset Hounds sterk afgenomen. Miss Peggy Keevil was de enige die trachte het ras in stand te houden. Zij was genoodzaakt om Franse honden te importeren die voor dit doel geschikt waren. Zij vond drie goed gebouwde Bassets Artésien-Normand. De gedwongen kruisingen hadden bijna geen invloed op het type. Er werd gezegd dat zonder deze gewaagde stap, het ras in de naoorlogse periode groot gevaar zou hebben gelopen te verdwijnen.
In mei 1954 werd in Londen een nieuwe Basset Hound Club opgericht, o.a. met medewerking van Miss Keevil. Vanaf dat moment begon de fokkerij gestaag op te bloeien.